|
|
|
BG

   

 

Почти равен брой момчета и момичета са се родили в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ през 2022 г.

С ритуала по измиване на ръце УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ отбеляза Бабинден. Старшата акушерка Евгения Йорданова поля вода на лекаря с най-дълъг стаж и началник на отделение по Акушерство и гинекология - д-р Стела Минчева и нарече: „Както лесно се плъзга сапуна, така лесно да се раждат бебетата. Така както се разлива водата, така да ни върви през цялата година. Колкото капки потекоха в едно, толкова деца да се родят в нашия град“ - едно красиво, народно пожелание към бъдещите родители, които планират да увеличат семействата си. На събитието, провело се сутринта на 21-ви януари 2023 г. присъстваха областния управител на Област Русе Анатоли Станев, зам.-кмета на Русе Златомира Стефанова, Ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ акад. Христо Белоев, председателя на БАПЗГ, РК-Русе Татяна Атанасова и видни специалисти, допринасящи за появата на новия живот.

През отминалата 2022 г. в болницата първа глътка въздух са поели 248 бебета, от които 3 двойки близнаци. Мъжките рожби през годината са били 125, а момиченцата – 123. Най-малкото бебе е тежало 1980 гр, а най-голямото 4650 гр.

Повечето от майките, доверили са за този важен момент на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ са от Русенска област. Болницата е предпочитано лечебно заведение за раждане и от семейства от съседните области - Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново и други, както и за 2 украинки. Най-младата майка е била на 18 години, а най-възрастната – на 43 години.

Болницата продължава да провежда разнообразни кампании, целящи насърчаването на раждаемостта, подобряването на подготовката на родителите за посрещането на новия живот и знанията им за грижата за новороденото.

На 21-ви януари се роди и 21-вото бебе на лечебното заведение за 2023 г.

|
|