|
|
|
BG
УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ отбеляза Световния ден на зрението с детски очни прегледи

Тази година екипът на отделението по Очни болести в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ” избра акцент в кампанията за Световния ден на зрението да са деца и подрастващи. Безплатни очни прегледи се проведоха на ученици и учители от Първо частно СУ „Леонардо да Винчи“ и децата от предучилищните групи в Детска градина „Здравец“. Д-р Наталия Главанова и д -р Луиз Панайотова тестваха зрителната острота на учениците. Лекарите информираха педагозите за децата, при които се установи проблем и част от родителите вече са взели адекватни мерки. Профилактичната кампания на болницата цели ранна диагностика и превенция на заболявания, свързани със зрението.
„Ако забележите, че детето Ви е с често главоболие, присвива очи или извърта глава на една страна, не се колебайте да се обърнете към офталмолог!“ съветва д-р Панайотова. Късогледство, астигматизъм и страбизъм са най-често срещаните очни заболявания сред малчуганите. При открити такива е добре да се вземат незабавни мерки, защото страбизмът например се лекуват само в ранна детска възраст. Д-р Главанова допълни: „Едно от важните и предотвратими в ранна степен състояния е т. нар. „мързеливо око“ (амблиопия), на което също трябва да се обърне своевременно внимание. При пренебрегване на проблема зрението остава трайно намалено до живот.“ За това в детската офталмология се препоръчва профилактични прегледи да се извършват на 1, 3, 5 и 7-годишна възраст. 
Ако окото се измори при продължителна работа на компютър офталмолозите съветват да погледнете в далечината за няколко секунди. Така мускулатурата се отпуска и окото „отпочива“. Желателно е това да става на всеки час. Също така не забравяйте да консумирате често броколи, тиква, моркови и червени зеленчуци, особено през есента и зимата, когато организмът страда от липса на витамини и минерали. 
Паралелно с профилактиката в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ” тече и информационна кампания. Във фоайетата до регистратурите на болницата и на ДКЦ-2 бяха поставени постери с шедьоври на именити художници с увредено зрение - Моне, Ван Гог и Ел Греко. Информационните материали носят мотото „Трудностите създават шедьоври – какво те спира да твориш?“

        

|
|