|
|
|
BG
Д-р Мариана Москова за заболяванията на щитовидната жлеза при децата

Всяка година на 25-ти май се отбелязва Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза. За жалост тези заболявания са често срещани не само при възрастните, но и при децата. През последните години диагностиката им е значително подобрена, а оттам и лечението им. За тези заболявания при децата д-р Мариана Москова - детски ендокринолог и педиатър в ДКЦ-2, гр. Русе -  споделя:

“Щитовидната жлеза е орган с форма на пеперуда и е разположена на предната страна на шията. Тя изработва хормони, контролиращи растежа, съзряването на тъканите и органите, обмяната на веществата и енергията и участващи в управлението на обмена на калция в костната система.

Намалената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) може да бъде вродена или придобита. Вродената най-често се дължи на аномалия в развитието на щитовидната или хипофизната жлеза. Придобитата се получава от радиация, някои медикаменти и химически вещества, излишък или недостиг на йод в храната и др. Най-честата причина за това заболяване при децата и юношите е  резултат от действието на собствени или чужди антитела - автоимунен тиреоидит (тиреоидит  на Хашимото). Най-честите симптоми на заболяването са: лесна уморяемост, умерено наддаване на тегло (не повече от 2,5-5 кг), зиморничавост,  суха кожа, косопад, запек, забавяне на растежа и други. Понякога отпред на шията може да се забележи и опипа подутина, която представлява увеличената щитовидна жлеза.

Една от причините за увеличена функция - болестта на Грейвс или Базедова болест, подобно на други автоимунни заболявания, често се среща в няколко члена на семейството и/или в  няколко поредни поколения. Установява се предимно при подрастващите, повече при момичетата, отколкото при момчетата. Симптомите на това заболяване включват: уголемяване на щитовидната жлеза, загуба на тегло, обилно потене и чувство за горещина,  учестен пулс и усещане за сърцебиене, уголемяване и изпъкване на очните ябълки и др.

Към диагностициране на придобит хипо- и хипертиреоидизъм насочват внимателно събраната анамнеза и щателният преглед от лекар-ендокринолог. Назначават се изследвания на хормоните, произвеждани от щитовидната и хипофизната жлези. Вроденият хипотиреоидизъм се открива рано, като преди изписването на бебето от родилното отделение се взема капка кръв от петичката и се изпраща в Национална лаборатория по хормонален скрининг.

            Възли и рак на щитовидната жлеза в детска възраст се срещат рядко, диагностицират се с помощта на различни образни изследвания и се лекуват в зависимост от конкретната ситуация.      

Обикновено родителите наблюдават добре децата си и при притеснения и съмнения често започват сами да се информират и да им провеждат изследвания. Това понякога е ненужно, понякога е недостатъчно и води до забавяне на правилното диагностициране. Правилният подход е децата с горепосочените оплаквания и симптоми да се обърнат към личния лекар. Той трябва  своевременно  да ги консултира с детски ендокринолог, за да се постави правилна диагноза и за да се избере най-подходящият начин на лечение.“

 

|
|