|
|
|
BG
Д-р Живко Димитров за реконструкцията на гърдата след рак на млечната жлеза

Международният ден на хората, победили рака се отбелязва в много страни. Денят ce чества през първата неделя oт месец юни и е посветен на всички, които са срещнали страшното заболяване – от момента на диагностицирането му – до остатъка от живота си.

Най-разпространен - 26,8 % от всички злокачествени заболявания при жените е ракът на гърдата (рак на млечната жлеза РМЖ). Всяка година в България се регистрират около 4000 нови случаи. Основният метод за лечение на карцинома на гърдата е хирургично отстраняване на тумора чрез мастектомия (изрязване на тъкан от гърдата). Развитието на хирургията и в частност на пластичната хирургия дава възможност на оперирани жени да се върнат към пълноценен начин на живот, чрез реконструкция на премахнатата част или цялата гърда. Повече за процеса разказва д-р Живко Димитров – пластичен хирург в отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Медика Русе“:

„Лечението на рака на гърдата не е еднократен акт, а  комплекс от  лечебни мероприятия. То се осъществява на няколко етапа от интердисциплинарен екип, включващ различни специалисти - онкохирург, лъчетерапевт, химиотерапевт и пластичен хирург. Добре е след като вече са поставени индикациите за операция, пациентът да направи предварителна консултация с пластичен хирург, за да се обсъди възможността за реконструкция. Ако такава консултация не е проведена, то тя може да се осъществи и след мастектомията и следоперативната терапия.

В почти всички центрове за лечение на рака на гърдата в много страни и във все повече болници в България, реконструкцията на гърдата е рутинна операция и се обсъжда с всички пациентки на които предстои мастектомия.  Методът, който лекарят ще приложи се основава на няколко фактора, а именно: здравето и начина на живот, типа на тялото, големината на гърдите, количеството останала кожа и личния избор на пациента. Реконструкция на гърдите може да бъде направена с тъкан от тялото на пациента, с гръдни импланти или комбинация от собствена тъкан и гръдни импланти.

Всеки метод има своите предимства и ограничения, за това е много важно той да се определи индивидуално от лекаря, който ще извърши операцията. Важно е да се знае, че често се налага допълнителна операция, като повдигане или намаляване на обема на здравата гърда, създаване на ареола и мамила на реконструираната гърда. Въпреки, че операцията е многоетапна и свързана с някой рискове, проучванията показват висок процент на задоволеност сред пациентките. С времето белезите започват да избледняват, а жените имат възможност отново да изглеждат и да се чувстват пълноценни.

В УМБАЛ „Медика Русе“ има клинична пътека, която може да покрие разходите по такава операция. Заплаща се единствено консумативите, тъканен експандер и постоянния гръден имплант.

 

 

|
|