|
|
|
BG
МЕДИКА КОР и Общински пазари Русе с поредна инициатива за Деня на сърцето
Специализирана болница за активно лечение по кардиология „Медика Кор“ и Общински пазари – Русе ще проведат поредна съвместна кампания по повод Световния ден на сърцето. Между 10:00 и 12:00 часа на 29.09.2022 г. /четвъртък/ всеки желаещ ще получи консулт с кардиолог, измерване на кръвно налягане и съвети за добро сърдечно здраве на мобилен пункт на площада на Централен Oбщински пазар – Русе. Домакините от Общински пазари ще предлагат на гражданите и сезонни плодове.
През 2022 г. година инициативата е под надслов „Сърцето помни“. Тя цели повиши информираността на обществото относно сърдечно-съдовите заболявания, опасността за здравето, която представляват, и превенцията им. Често свързваме сърцето със значими моменти в човешкия живот. Пазим дълбоко в него първата любов, първата раздяла, но помним ли няколко прости съвета, които да гарантират доброто им здраве? Кардиолозите съветват:
1. Контролирайте вредните навици!
2. Хранете се балансирано – ограничете консумацията на готварска сол, мазни храни и захари! Наблегнете на пресните плодове и зеленчуци, зърнени храни, рибата и морските дарове.
3. Бъдете физически активни! Поддържайте нормално телесно тегло чрез повишаване на физическата активност-редовни физически упражнения, които укрепват здравето и повишават самочувствието.
4. Постарайте се да бъдете по-спокойни. Намаляване на психоемоционалния стрес се постига чрез изграждане на положително отношение към живота, избягване на конфликтите и неприятностите както на работното място, така и в дома, използване на алтернативи за освобождаване на напрежението – спортуване, хоби, музика, почивка сред природата.
5. Профилактичните прегледи са важни! Препоръчително е мъжете на възраст над 45 години и жените на възраст над 50 години да се консултират с кардиолог поне веднъж годишно, а при завишен рисков профил и по-често.
|
|