|
|
|
BG

   

 

„МЕДИКА“ със съпричастност към диабета

„МЕДИКА“ ще проведе кампания с безплатно измерване на кръвна захар и консултации с ендокринолози по повод Световния ден за борба с диабета

 

За поредна година Лечебни заведения „МЕДИКА“ ще отбележат Световния ден за борба с диабета с кампания, посветена на превенция и ранно диагностициране на коварното заболяване. Инициативата ще се проведе на 14-ти ноември 2023 г. /вторник/ във фоайето на ДКЦ-2 на адрес: гр. Русе, ж.к. „Здравец-Изток“, ул. „Рига“ №35 от 9:00 до 12:00 часа. В нея са заложени безплатно измерване на кръвна захар на всеки желаещ и консултации с ендокринолози.

Захарният диабет е едно от най-коварните заболявания. То тихо руши голяма част от системите в човешкия организъм. Неконтролираните нива на кръвната захар могат да доведат до промени в кръвоносните съдове, които са причина за инфаркт, инсулт, болест на периферните артерии и застойна сърдечна недостатъчност. Високите нива на глюкоза в кръвта могат да доведат и до увреждане на малките кръвоносни съдове в бъбреците и да  намалят тяхната ефективност. Около половината от хората със захарен диабет имат и някаква форма на увреждане на нервите, като честотата е по-висока при по-голяма давност на заболяването и нараства с възрастта. С течение на времето високите нива на глюкоза в кръвта могат да блокират притока на кръв към малките съдове вътре в окото, което води до загуба на зрение. Лошият гликемичен контрол може да доведе до риск от язви и/или ампутации на стъпалата.

По последни данни в световен мащаб над 537 милиона възрастни са засегнати от захарен диабет. В България техният брой е над 500 000 души. Веднъж открито, заболяването трябва да се контролира, а поддържането на нивата на кръвната захар в норма се оказва трудна задача за всеки втори пациент със заболяването. Усложненията могат да бъдат избегнати, чрез редовен контрол на захарта и редовни прегледи при специалисти, имащи отношение към овладяването на заболяването и неговите последствия.

|
|