|
|
|
BG
„МЕДИКА КОР” награди победителите в творческия конкурс „Сърцето обича”

Церемонията по тържественото награждаване се състоя на 10.10.2017 г. в кафе-библиотека „Буда Хаус“. Интересът към конкурса беше голям. В трите категории – литературна творба, приложно и изобразително изкуство взеха участие автори от Русе, Пловдив, Ловеч, Велико Търново и др. Победителите бяха отличени от жури в състав: Ралица Маринова – редактор в БНТ, д-р Дарко Стояновски от СБАЛК „МЕДИКА КОР” и графичен дизайнер – Петя Димитрова.

Пътят на сърцето и  любовта бяха основните теми, засегнати в произведенията. Преобладаващата част от участниците бяха в зряла възраст, но в конкурса взеха участие и редица млади автори, една от които 14-годишната Анабела Цанкова. В своя разказ „Сърцето обича”, класиран на първо място, младата авторка среща две сърца. Приближило края на своя житейски път голямото и мъдро сърце съветва младото, „познало само светлината“ следното - „Единственото което иска твоето сърчице и всяко друго на тази Земя е да бъде обичано… това е тайната… И когато сърцето обича започват да се случват чудесата!”. Второто място в категория литературна творба зае Йорданка Анчева, а третото – Маргарита Василева от Ловеч.

Победителите в категория приложно изкуство са: Елица Миланова – на първо, Величка Ганчева – на второ и Добра Ангелова – на трето място.

Първото място в „изобразително изкуство“ зае Станка Неделчева, а второто – младата студентка Микаела Янчева.

А специалната награда „Творческо сърце“ се връчи на г-н Орлин Дяков за творбата му „Срещата“.

Отличените творби ще бъдат изложени в кардиологичната болница, която от средата на лятото е с нов адрес, на 3-ия етаж на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ”.

Събитието завърши с беседа на тема „Превенция на сърдечно-съдовите заболявания през есента“, водена от д-р Дарко Стояновски от кардиологична болница „МЕДИКА КОР“. В изготвената презентация специалистът наблегна на превенцията на сърдечно-съдовите заболявания и сложи акцент върху здравословния начин на живот и хранене.  Редовно проследяване на кръвното налягане, контрол на холестерола, избягване на тежки физически натоварвания бяха съветите, отправени към гостите. Посетителите получиха и хранителна пирамида, която ежедневно да им напомня за ролята на здравословното хранене.

 

|
|