|
|
|
BG

   

 

МБАЛ `Медика` в Русе с нова урология, кани за прегледи

д-р Румен Котов

Ново урологично отделение бе открито днес в МБАЛ „Медика“ в Русе. Началник на отделението е д-р Румен Котов. Преди да постъпи на работа в Русе, той е бил консултант на Софийски градски онкологичен диспансер по урология. Новата техника с която разполага отделението е предназначена за ендоурологични операции. По нова методика, прилагана за първи път в Русе, ще се лекуват пациенти с този вид заболявания. Нарича се биполярна резекция, като различното е че системата позволява да се работи в солен разтвор, което е предпоставка операцията да трае по-дълго и кървенето е сведено до минимум. Прилага се при хиперплазия на простатата, когато медикаментозните възможности са изчерпани и при злокачествени образувания на пикочния мехур.

Предимството на тази методика е че не предизвиква дразнене на нерв, който може да предизвика терминален изход на операцията, без тя да помогне. 

В отделението по урология на МБАЛ „Медика“ в Русе могат да се лекуват едновременно шестима пациенти. На ден могат да се правят до три операции, като най-краткия престой за лечение и операция е 24 часа. Лекуват се обструкция на долни пикочни пътища, рак на простатата, фрактури на уретера, както и рак на пикочния мехур. Премахват се и камъни в бъбреците и отделителната система. Успеваемостта на апаратурата е 90%, като камъните не трябва да са по-големи от 2.5 см. максимум. Ако е над тези размери се налягат няколко процедури.

За постъпване на лечение в урологията на болница „Медика“ може да се отиде на място за преглед, или пациентът да бъде изпратен от лекар- уролог.

В МБАЛ „Медика“ Русе ще се проведат консултации с доц. Марин Георгиев от УМБАЛ „Александровска“ София на 10 август. За предварително записване тел. 0828830 230, 0876 830 230

Дидо ИЛИЕВ

АРЕНА

|
|