|
|
|
BG

   

 

По нова методика и с нова техника лекуват проблеми с простата в МБАЛ

С нова техника се сдоби залата за ендоурологични операции в хирургичното отделение на МБАЛ „Медика" в Русе.

С новия апарат ще се работи по съвсем нова за града методика наречена „биполярна трансуретрална резекция", съобщи д-р Румен Котов. Биполярната резекция, за разлика от монорезекцията, позволява да се работи в солеви разтвор, което свежда до минимум кървенето по време на операцията, както също и не ограничава времево манипулацията, обясни специалистът. Методът се използва за лечение на хиперплазия на простата. С апаратурата се постигат добри резултати и при лечение на рак на пикочния мехур.

Секторът по урология в МБАЛ „Медика" разполага със шест легла , като пациенти могат да се настаняват и в хирургичното отделение при необходимост, обясни д-р Котов. По думите му в отделението могат да се правят спокойно до 3 трансуретрални резекции дневно. Престоят в болницата на пациента е един ден.

В залата за трансуретрална хирургия се лекуват различни видове затруднения при уриниране, рак на простата, заболявания на уретрата и рак на пикочния мехур. Отделението разполага и с апаратура (литотриптер) за лечение на камъни в отделителната система. Успеваемостта при лечението с литотриптер е 90%.

Д-р Румен Котов e специализирал „Урология" в „Пирогов". Бил е началник на отделението по „Урология" във Врачанската болница. Бил е консултант и на онкологичния диспансер по урология в София. От март е в сектора „Урология" на отделението по хирургия в МБАЛ „Медика" в Русе.

|
|