|
|
|
BG

   

 

В Русе отвори врати Отделение за Очни болести към „Многопрофилна болница за активно лечение- Медика Русе“ ООД

Първото отделение, което е започнало да функционира в началото на 2013 година, в МБАЛ Медика-Русе е Отделението за очни болести /ООБ/, което заема първият й етаж. Напълно обновено и със съвременен дизайн и функционалност, в него екипът приема първите си пациенти. Тази стъпка дава възможност да не бъдат пренасочвани русенци към офталмологичните клиники във Варна и Търговище, както се случваше до сега. Разбира се правото на всеки пациент е да може да си избира мястото за лечение, но всичко което се прави в областта на диагностика и лечение вече се предоставя в МБАЛ Медика Русе,която се намира в бившата III-та поликлиника, в ж.к. Здравец. Това е мястото в Русе, където се правят безшевни и безкръвни операции с имплантиране на лещи. Освен катарактите, приоритетно е и оперативното лечение на глаукомата, което означава че тук се поставят стентове на глаукомни очи. Отделението разполага и със специалист в пластичната хирургия и конструкция на клепачи,отстраняване на тумори, кисти и други формации - Д-р Илиева, която е част от екипа на ООБ. 
За да ползват пациентите услугите на ООБ на Медика Русе, те трябва да са преминали предварително през офталмогичните кабинети на доболничната помощ. В ООБ първоначални прегледи не се правят. 
Д-р Стела Шаханова - известен русенски офталмолог, представяйки възможностите за лечение в новооткритото отделение, определи със задоволство, че гледа на ООБ в МБАЛ „Медика Русе“ като на една сбъдната мечта за нея и целият работещ тук екип. Тя каза още:
„-Всичко, направено тук е реверанс освен към екипа на отделението, но и към пациентите. Медицинското оборудване тук е от най-високият клас японска апаратура.“
При влизането в отделението се намират т.н. диагностични кабинети и зрителния анализатор. Тук разполагат с оптичен кохерентен томограф - очен скенер, посредством който могат да бъдат изследвани всички детайли на очната ябълка в 3D изображение. Могат да се направят изключително много сканове и се огледа всеки един елемент от много позиции, така че нищо не може да остане скрито или пропуснато от специалистите, отнасящо се до структурата на окото или патологично развиващи се процеси. 
Операционната зала също разполага с високотехнологична и уникална за страната апаратура, допълни д-р Шаханова. Апаратът за факоностификация е първият внесен у нас от този клас и за напълно инплантиране на вътреочната леща.Чрез него се правят безкръвни, безшевни операции на катаракта и се поставят най-високотехнологичните вътреочни мултифокални лещи. Това освобождава пациентите от необходимостта от допълнителни след операционни корекции и очила.
В новооткритото отделение се извършват всички хирургични намеси, интервенции, манипулации и процедури по всички клинични пътеки, застъпени в стандарта по очни болести. В отделението за сега работят двама офталмолози, като се планира в него да се привлекат на работа млади очни лекари . Именно на тях се разчита да развият възможностите на офталмологията като хирургия и терапевтика. Едно от посочените от д-р Шаханова направления в хирургията е примерно това на ретрактивната хирургия, която не се прави в Русе. Принципно тя представлява, коригиране на диоптрите,посредством лазер и пациента става независим от очилата, които е носел до сега.
 

ООБ към МБАЛ Медика Русе, разполага и със стационар при необходимост, но хирургичните пътеки, по които работят офталмолозите тук и за сега са 24 часови.
Инвестицията в ООБ е огромна, като апаратурата е от най-високо за момента технологично ниво, уточниха инвеститорите. Вложените средства са 50:50 между Медика Русе ООД и д-р С. Шаханова. От там казаха още, че сградния фонд, използван от МБАЛ Медика Русе ООД в град Русе е изцяло взет под наем от Община Русе. 
През месец април 2013година тук стартира програма „Не се страхувайте от катаракта“, която предоставя безплатни консултации на пациентите. Чрез нея посетителите разбират: какво представлява катаракта, разликите между вътрешно очните лещи, критериите, по които да изберат подходяща леща и какво представлява операцията, която им предстои. Връзка за информация по тази програма е телефон: 0887 059 009, интересът се оказал голям, при което местата за прием до сега били запълнени до средата на месец май 2013 г.
Възрастовата промяна води до голям брой на пациенти с катаракта, уточни д-р Шаханова. Разпространени са също и глаукомните заболявания, както и заболявания в детска възраст, дължащи се на принизената профилактика, но няма водещи очни заболявания в Русе, заключи водещият офталмолог.
 

|
|