|
|
|
BG

   

 

„МЕДИКА“ надгражда сътрудничеството с Монголия

С добри новини за нови съвместни проекти и разрастване на партньорските отношения с Монголия се завърнаха в Русе административният и медицинският директор на Лечебни заведения „МЕДИКА“ – Алисе Муртезова и д-р Панайот Панайотов. Заедно с почетния консул проф. д-р Камен Милков и академик Христо Белоев - ректор на Русенски университет "Ангел Кънчев", те посетиха монголската столица Улан Батор от 26-ти май до 4-ти юни 2023 г.

Българската делегация посети Университета по традиционна монголска медицина и новия Болничен център на Манба Датсън "Бод съдгълтън". Там партньорите отчетоха ползотворните резултати от 7-годишното сътрудничество.  Двата университета подписаха нов договор за обмен на специалисти и студенти.

Визитата продължи със среща със заместник-председателя на Великото Народно събрание на Монголия и председател на групата депутати за приятелство с България - г-жа Сандалгийн Одонтуя. Тя изрази своето задоволство от международните отношения, за което „МЕДИКА“ допринася. Бе обсъдена и следващата стъпка - откриване на център за традиционна монголска медицина в България, както и популяризиране на Монголия като туристическа дестинация в нашата страна. Очаква се съвсем скоро да бъдат обявени датите, на които първите туристически групи могат да посетят азиатската страна с вековна история и характерен бит и култура. От своя страна монголските туроператорски партньори заявиха интерес за разработване на маршрути в България, съществено внимание при които да бъде отделено на балнеологичните услуги, с които се слави нашата страна.

През последните дни от визитата бе проведена и среща в Монголския национален университет. След обсъждане на параметрите на сътрудничество и анализиране на изградения опит, ректорите на Русенския университет и монголското висше учебно заведение подписаха договор, в който са предвидени участия в научни конференции, работа по съвместни проекти, обмен на студенти и преподаватели и др. Предстои УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ да подпише договор с университетската болница към Монголския национален университет, в която се обучават медицински кадри.

 

Само за десетина дни българската делегация доразви партньорствата си в страната на номадите и се завърна с перспективи за още по-добро сътрудничество.

 

|
|