|
|
|
BG
В УМБАЛ „Медика Русе“ премахнаха 8-килограмова киста

Онкогинекологът д-р Венцислав Несторов премахна 8-килограмова киста на 26-ти февруари в отделение по Гинекология към УМБАЛ „Медика Русе“. Операцията на 68-годишната жена е била планова и е преминала успешно.  Състоянието на пациентката е стабилно и тя се възстановява след операцията.

Началото на заболяването датира от преди повече от 25 години. Въпреки голямото образувание в корема, затрудняващо храненето и дишането, пациентката упорито отказвала да се подложи на операция в продължение на десетилетия. Кистата поддържала настоящите си размери от поне 2 години и половина, когато за пръв път д-р Несторов се сблъсква със случая на пациентката.

„За нейн късмет капсулата, която обвива кистата е с по-плътни стени, защото ако това голямо количество течност в образуванието се разлее, би могло да предизвика сериозни или фатални последици за пациентката“ заяви опитният специалист.

Туморните образувания се делят най-общо на два типа – доброкачествени и злокачествени. Въпреки, че  спецификата на случая не е позволила на лекарите да извършат  „гефрир“ - бързо хистологично изследване, те се ориентират по клинични белези и установяват, че то не носи характеристиките  на злокачествено. Не установяват никакви признаци за карцином и провеждат операцията по методиката за доброкачествени образувания.  В резултат на което отстраняват  огромната киста, пълна с течност.

В началото на заболяването образуванието е било с по-малки размери, но прогресивно се е разраснало до степен, в която затруднява храненето и дишането. Пациентката е едра жена със силно подут корем, визуално наподобяваща бременност в 9-я месец. Кистата се е формирала в десния яйчник, при операцията тя вече е  нямала нормален орган, а огромен мехур, пълен с течност.  Отстранени са и другите полови органи и апендикса. Не са установени метастази.

Такива случаи са рядкост. За 25-годишната си практика онкогинекологът д-р Несторов се е сблъсквал само с още една киста с подобни размери. При периодични гинекологични прегледи – поне веднъж в годината, специалистите имат възможност да установят наличието и на малки образувания. Открити в ранен стадии, те се лекуват дори медикаментозно.

|
|