|
|
|
BG

   

 

“МЕДИКА КОР” ще се бори с хипертонията заедно с Международната лига по хипертония

Като социално отговорна институция, кардиологична болница „МЕДИКА КОР“ отново ще се включи в отбелязването на Световния ден на хипертонията – 17-ти май. През 2023 г. лечебното заведение се присъединява към най-голямата синхронизирана световна здравна кампания „Май месец за мерене" на Международната лига по хипертония (ISH). Инициативата ще се проведе пред сградата на „МЕДИКА“ с адрес гр. Русе, ул. „Рига“ №35 на 19-ти май 2023 г. (петък) в интервала от 09:30 до 14:30 часа. По време на кампанията пациентите ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията, като получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене.

По време на кампанията ще се провежда и скрининг за предсърдно мъждене, което е най-честата форма на сърдечна аритмия, засягаща 1 на 4 души над 40-годишна възраст. Към момента над 11 милиона души в цяла Европа са засегнати от предсърдно мъждене и се очаква те да нараснат със 70% до 2030 година. Освен директната връзка с повишеното кръвно налягане, предсърдното мъждене е хронично прогресиращо заболяване, увеличаващо риска от животозастрашаващи усложнения като мозъчен инсулт и сърдечна недостатъчност и води до когнитивни нарушения, намалявайки качеството и продължителността на живота.

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Инициативи като тази помагат за справянето с проблема в дългосрочен план, тъй като повишават обществената осведоменост и подчертават важността на измерването на кръвното налягане. По този начин подпомагат ранната диагностика и успешното овладяване на сърдечно-съдовите заболявания.

При лоши метеорологични условия събитието ще се проведе във фоайето на ДКЦ-2.

 

|
|